Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
21. jul 2022.

Zastakljivanje prozora

Da li ste znali da se Sunce prozori zastakljuju u okviru proizvodnog procesa u hali, tačnije u specijalizovanim presama. U nastavku pročitajte zašto je to bolje u odnosu na stakljenje prozora na terenu, odnosno postavljanje stakala na već ugrađene okvire prozora na samoj montaži.

Stakljenje na presama u radionici omogućava brzu i relativno laku montažu stakala kako na PVC prozorima tako i na aluminijumskim elementima. Prese simuliraju otvore na terenu, s tim što one omogućavaju pozicioniranje prozora i ostale stolarije u apsolutno ispravnom položaju (majstori kažu “prozor je u libeli”). Tek nakon takve montaže stakala, možemo da kažemo da je prozor u „ispravnom“ stanju. Za ovako ustakljen prozor neće biti potrebno dodatno štelovanje, i neće dolaziti do „spadanja“ krila i kačenja.

Pozicije se lako fiksiraju i pripremaju za ustakljivanje. Moguće je i podešavanje pozicija po visini, tako da prese omogućavaju tj. olakšavaju rad samog radnika u radionici (stakla su mu na dohvat ruke, olakšano „štelovanje“ i manipulacija pozicijom).

Sa druge strane montaža stakala na terenu zahteva, veoma, naporan fizički rad (iznošenje stakala kroz uske prostorije, objekte u izgradnji, gradilišta bez vertikalnog i horizontalnog transporta, takođe i mogućnost povreda i ozleda, itd…). U tako otežanim uslovima, može doći do neadekvatnog stakljenja usled lošeg „kajlovanja“ pozicija što za posledicu ima česta naknadna štelovanja i servisiranja prozora.

Autor: Aleksandar Nikolić, dipl.inž.mašinstva