Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
10. januar 2024.

Kondenzacija na prozorima

Imate li problema sa kondenzacijom u stanu/kući? Kada se spusti spoljna temperatura može se dogoditi da zamagle stakla sa unutrašnje strane prozora, a ako je vlaga dovoljno visoka ili previsoka dolazi i do curenja vode. Ukoliko se kondenzacija ponavlja svake godine, bilo bi preporučljivo da se razmotri uzrok pojave velike količine vlage jer u suprotnom dolazi do pojave buđi koja ima loš uticaj na zdravlje. Ukoliko se kondenzacija pojavi jedan ili dva puta u manjem obimu, u obliku blago zamagljenog prozora, dovoljno je da malo češće ili duže provetrite prostoriju i kondenzacija će nestati.

Često nas kupci pitaju zašto dolazi do pojave kondenzacije kada se zameni stolarija. To je zato što savremena, PVC ili alu stolarija idealno dihtuje, za razliku od stare, tako da sva vlaga koja se proizvede u toku dana, svakodnevnim aktivnostima ostaje zarobljena u prostoriji. Na osnovu podataka Zavoda za statistiku izračunato je da je količina vlage koju u toku jednog dana proizvode četvoročlana porodica čak 14 litara. Važno je da bar jednom dnevno u toku dana na kratko provetrite prostorije.

Uzroka za pojavu veće kondenzacije ima puno, nekada je to sušenje veša u prostoriji, mnogo biljaka na malom prostoru, neredovno provetravanje, nedovoljno osušeni zidovi nakon zidarskih radova … Ukoliko ste krečili ili imali druge građevinske radove u enterijeru važno je da se dobro osuše pre dolaska hladnog vremena. Zatvorite vrata kupatila nakon kupanja i otvorite luftere u kupatilu kako para ne bi ulazila u druge prostorije. Ukoliko ste primorani da sušite veš u kući, dobro ga ocedite i ostavite da se iskaplje u kupatilu, pa tek kada se prosuši, stavite ga na radijator. Proverite da li kišnica sa susednih objekata kaplje na vaše zidove ili ulazi u temelje. Važno je da pronađete uzrok, jer od njega zavisi na koji način ćete problem vlage rešiti.

Kao što vidite uzroka za pojavu vlage u kući može biti dosta, a jedino univerzalno rešenje koje odmah možete primeniti je provetravanje. Provetravajte prostorije u svom domu i kada je temperatura niska, jer na taj način omogućavate vlazi i zasićenom vazduhu da izađu. Prednosti provetravanja su brojne, a na prvom mestu zdravstvene naročito u vreme virusnih oboljenja. Provetravajte češće na kratko, kako se ne bi ohladili zidovi, a kako biste omogućili razmenu vazduha.

Na tržištu ima i skupljača vlage koji mogu biti privremeno rešenje. Potražite ih u bolje snabdevenim velemarketima i gvođarijama.

Za savete i preporuke u vezi sa kondenzacijom možete nam se obratiti putem kontakt stranice https://suncemarinkovic.com/kontakt/