Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
11. avgust 2022.

Šta su pasivne kuće

Pojam “Pasivne kuće” je ponovo aktuelan jer se očekuje značajan rast cena energenata. Pasivna kuća je građevinski standard širom sveta već duže vreme i ukratko prestavlja objekat koji kombinuje savršen komfor tokom cele godine i vrlo nisku potrošnju energije.

“Pasivne kuće” su zgrade koje imaju izrazito nisku potrebu za energijom za grejanje i zato im nisu potrebni aktivni sistemi grejanja. Ove kuće mogu da se greju “pasivno”, samo korišćenjem unutrašnjih izvora toplote i solarnih dobitaka kroz prozore kao i minimalnog dogrevanja svežim vazduhom.

Postoje pogrešne pretpostavke da je Pasivna kuća poseban način izgradnje ili dizajn, međutim to je jednostavno set kriterijuma koje treba ispuniti prilikom izgradnje kuće. Postoji 5 ključnih principa za koncept Pasivne kuće, a to su: izolacija, visoko efikasni prozori, ventilacija, dihtovanje i izgradnja bez termalnih mostova.

Kada se radi o prozorima standard pasivne kuće nalažu trostruko niskoemisiono staklo punjeno argonom sa ukupnim koeficijentom prolaza toplote prozora od Uw= 0,8 W/m2K.

Taj koeficijent ispunjava naš SUPER 7 prozor. Važno je napomenuti da na ovaj koeficijent utiču svi elementi prozora, profil, staklo, lajsna u staklu… pa se kombinacijom elemenata koeficijent prozora može prilagođavati potrebama objekta ili standarda.

Primeri iz prakse pokazuju da troškovi izgradnje pasivne kuće ne moraju biti mnogo veći od troškova izgradnje konvencionalne kuće prema važećim standardima. Inicijalna investicija u pasivnu kuću je skuplja oko 15% od investicije u konvencionalnu kuću, ali ako uzmemo u obzir režijske troškove i procenat predviđenog rasta cena energenata pasivna kuća je jeftinija. Pasivne kuće za grejanje troše najviše 15 kWh/m2 godišnje, a kada poredimo to sa prosečnom potrošnjom u stambenim objektima u Srbiji koja je procenjena na oko 150 kWh/m2 godišnje, to predstavlja uštedu od preko 90%. Po nekim proračunima od prilike nakon 8 godina investicije se vraća, a posle toga sve vreme živimo u komfornoj pasivnoj kući i štedimo.

Principe i kriterijume standarda Pasivne kuće definisao je The Passive house Institute, nezavisni istraživački institute koji je osnovao Dr Wolfgang Feist 1996. godine sa ciljem da objedini znanje, tehnologiju, dizajn i materijal u građevinarstvu i stavi ga u službu zaštite životne sredine, održivog razvoja i kvaliteta življenja.

Saznajte više o gradnji pasivnih kuća na stranici www.pasivnakuca.rs . To je stranica „Centra Pasivna kuća“ odnosno udruženja pravnih i fizičkih lica koji su arhitekti, projektanti, građevinske firme, proizvođači građevinskog materijala i opreme i svi ostali profesinalci koji se interesuju za pasivne kuće. Udruženje je osnovano sa ciljem da pruži podršku za implementaciju energetske efikasnosti u zgradarstvu- koncepta isplative izgradnje i rekonstrukcije objekata prema standardu niskoenergetskih i pasivnih kuća kao i obezbeđivanje kvaliteta istih.

Najdetaljnije informacije i savete o izgradnji kuće po principima Pasivne kuće možete pronaći i na zvaničnoj stranici The Passive house Instituta passivehouse.com