Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
30. jun 2022.

Obrada špaletni prozora

Kupci SUNCE stolarije, porodica Pejović iz Drače kod Kragujevca podelili su sa nama iskustvo obrade špaletni sa unutrašnje strane, i sve faze ugradnje prozora i obrade ivica (špaletni) u enterijeru.

Kupac je sve radove osim montaže prozora uradio sam bez majstora, a važno je napomenuti i da nije imao prethodnih iskustava sa obradom ivica prozora. Informisao se o načinu izvođenja radova na forumima i “uradi sam” sajtovima.

“U prvoj fazi radova zamenili smo tri trokrilna prozora”, kaže naš kupac. “Na slici se vidi jedan od tri stara drvena prozora sa tri krila koji smo kasnije zamenili dvokrilnim PVC prozorom. Ukoliko imate slične trokrilne prozore savetujem vam da se prilikom zamene opredelite za povoljniji dvokrilni prozor umesto trokrilnog. U vezi sa izborom stolarije možete se konsultovati sa inženjerima prodaje iz SUNCA koji će vam dati najbolji predlog na osnovu situacije na terenu i vaših potreba. Adekvatnim izborom broja krila, kombinacije profila i stakla koji odgovaraju upravo vašim potrebama možete znatno sniziti troškove zamene stolrije, a i kasnije potrošnje energije.”

“U mojoj kući je bila potrebna PVC stolarija koja dobro dihtuje i koja će mi obezbediti maksimalne uštede energije. Zato sam se opredelio za fokus9000 i standardno dvostruko niskoemisiono staklo. Pošto sam hteo u jednoj od prostorija da smanjim otvor za prozor kako bi ujednačio dimenzije prozora na kući, jedan stari prozor sam demontirao u svojoj režiji i to nekoliko dana pre ugradnje novih prozora. Zatim sam malterom dozidao donji deo otvora i podigao ga za 17 cm, odnosno na već dogovorenu dimenziju otvora. Iako je bilo toplo vreme bilo je potrebno nekoliko dana da se malter osuši. Ostale prozore demontirali su montažeri SUNCA po standardnoj proceduri neposredno pre ugradnje novih prozora. “

Naš kupac preporučuje da se ivice prozora nakon montaže novih prozora obrade uz pomoć GK ploča (gipsano-kartonske ploče): “ GK ploče se lako seku na željene dimenzije, a potrebno je samo da ih postavite do same ivice prozora. Prostor između zida i gipsane ploče popunite lepkom za izolaciju, a u slučaju većih rupa – pur penom i stiroporom. Pur penu pažljivo nanosite nakon fiksiranja GK ploča kako ne bi prilikom ekspanzije izgurala postavljene ploče. Ukoliko prilikom nanošenja ruke umažete pur penom, ne sikirajte se, pur pena se jednostavno skida acetonom. Sa ostalih površina (zid, PVC, staklo…) pur penu ćete skinuti najbolje kada se potpuno osuši i postane krta.

Kada popunite šupljine, na ivice postavite ugradne aluminijumske lajsne sa mrežicom ili bez u zavisnosti od oštećenja zida i nanesite lepak. Aluminijumske lajsne zaštitiće ivice zida od oštećenja, a napraviće idealnu ivicu oko prozora.

Veoma je važno da prilikom postavljanja GK ploča vodite računa da ne pokrijete takozvana proširenja za štokove ukoliko ste kao ja dogovorili da vam se roletne naknadno ugrade. To su uska proširenja sa leve i desne strane prozora na koja će nakon ugradnje roletni biti postavljeni automati za podizanje i spuštanje roletni.

Nakon što se lepak osuši nanesite na ivice glet masu. Za ovaj posao su vam potrebne špahlica i gleterica. Kada nanesete glet masu sačekajte da se osuši, a zatim belom šmirglom u većoj i manjoj granulaciji izravnajte gletovanu površinu. Šmirglanje proizvodi veliku prašinu, pa zaštitite lice, otvorite prozor, i zatvorite vrata kako bi sprečili finu prašinu da odlazi i u druge prostorije. Kada odšmirglate zid posao obrade ivica je završen. Obrišite prašinu sa zidova i možete početi sa krečenjem.”

Posao obrade ivica samo deluje teško, a po rečima g-dina Pejovića najteži posao je čišćenje prašine. Nakon što uradite jedan prozor, sa ostalim otvorima na kući je mnogo lakše. Kako biste zaštitili donju ivicu prozora od prljanja i oštećenja preporučujemo da dodate solbanke, unutrašnje podprozorske daske i okapnice, spoljašnje podprozorske daske. Oni vam mogu poslužiti i kao stalaža na primer za ukrasno cveće, koje možete postaviti na spoljašnji ili unutrašnji deo prozora.