Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
15. januar 2021.

Kako sprečiti kondenzaciju?

Kondenzacija je i ove godine je jedna od «vrućih» tema o kojoj se najčešće govori početkom jeseni i tokom zime, odnosno kada se spoljašnje temperature spuste. Razlog što o kondenzaciji ponovo pišemo na stranicama ovog bloga je i što o ovoj temi vlada tako mnogo pogrešnih mišljenja i predrasuda.

Recimo odmah – najbolji lek za kondenzaciju je provetravanje. Kratko provetravanje pomoću promaje (poprečno provetravanje kroz dva otvorena prozora koji se nalaze jedan preko puta drugog) svakako se pokazalo najboljim – već posle pet minuta vazduh je ponovo podnošljiv – posle deset minuta praktično je sasvim izmenjen. Zbog toga je zimi promaja jedino pravilno provetravanje, jer se za deset minuta ne rashlade zidovi, svod i nameštaj, već u velikoj meri zadržavaju svoju temperaturu. Tako ne moraju ponovo da se zagrevaju. Kada se prozori zatvore, prostorija se brzo ponovo zagreva. Brzo provetravanje štedi grejnu energiju, pri čemu je količina izmenjenog vazduha ista kao i kod trajnog provetravanja.

Redovno provetravanje je važno jer tokom svakodnevnih aktivnosti u prostoriji se nakuplja vlaga. Odakle vodena para u našim kućama i stanovima? Vlažnost u domu može nastati na različite načine, a među najvažnijima su vodena para iz domaćinstva (održavanje higijene i telesna isparenja ljudi ), voda koja se javlja u tzv. vlažnim prostorijama, na pr. kupatilima, kuhinjama itd. ili voda za čišćenje, zalivanje i voda iz oštećenih cevi. Na osnovu podataka Zavoda za statistiku izračunato je da je količina vlage koju u toku jednog dana proizvode četvoročlana porodica čak 14 litara. Vlagu u domu možete izmeriti i ukoliko je konstantna i visoka, znajte da Vam prete buđavi ćoškovi. Preporuke za leto su da vlažnost vazduha bude 40-55% , a u toku zime 40-65% u prostorijama u kojima živite i radite. U kompaniji SUNCE možete kupiti mali merač vlage sa indikatorom kada treba provetriti prostoriju, odnosno kada je povećan procenat vlage.

Dakle treba provetravati i upamtiti pravilo: Hladan vazduh je uvek suv vazduh. Međutim od mnogih laika često se čuje sledeći argument:“Kada u pri temperaturi od oko 0°C i veoma visokoj vlažnosti vazduha (magla,relativna vlažnost vazduha oko 90-100%) otvorimo prozore, onda puštamo vlagu da uđe u kuću!“. Ova predstava je pogrešna! Pri spoljnoj temperaturi od 0°C i 80% relativne vlažnosti vazduha, vazduh sadrži oko 4 grama vode po kubnom metru. Ukoliko se on zagreje na sobnu temperaturu od 20°C, opada relativna vlažnost vazduha, jer vazduh na temperaturi od 20°C može da primi najviše 17,3 grama vode po kubnom metru. To ima za posledicu da je sa 4 grama vode po kubnom metru vazduh zasićen samo 23%, dakle ekstremno je suv. U jednom kubnom metru vazduha na 20°C može biti sadržano do 17,3 grama vode. Ista količina vazduha na 0°C može da sadrži samo 5 grama vode. Ukoliko se kubni metar vazduha zasićen vodenom parom (relativna vlažnost vazduha 100%) ohladi sa 20°C na 0°C, u vidu kapi palo bi 12,3 grama vode.

Kondenzaciju stvara vlaga

Gore navedeni podaci nam ukazuju na drugu važnu stvar kada je reč o kondenzaciji: održavanje konstantne temperature vazduha u kući ili stanu. Vlaga se češće javlja ukoliko je jedna prostorija izložena čestim i velikim promenama termperature. Spavaće sobe koje se greju samo pred spavanje, kupatila koja se greju samo pred kupanje (a izložena su velikom isparavanju tople vode), sobe u kojima se suši veš najveće su žrtve kondenzacije i vlage, a i mi zajedno sa njima.

Ako je temperatura unutrašnje površine prozora viša, onda je mogućnost pojave kondenzacije manja. Na primer SUNCE prozori sa višekomornim sistemom i niskoemisionim staklima održavaju toplotu unutrašnje strane prozora, zahvaljujući specifičnoj osobini PVC-a, vazduhu u šupljinama i izuzetnim osobinama Low-e stakla, pa ne može doći do zadržavanja hladnoće na prozorskom staklu i početka formiranja kondenzacije. Naravno važno je i da unutrašnja temperatura bude adekvatna I da se ne menja naglo.

Kod održavanja prozora i vrata je od izuzetne važnosti redovno čišćenje drenažnih rupica koje se nalaze na donjem delu štoka. Prozori i vrata imaju ugrađen specijalni drenažni sistem sa malim rupicama na donjem delu spoljašnjeg okvira krila koji služe da zaštite vaš dom. Adekvatno održavanje drenažnog sistema je neophodno za dobro funkcionisanje prozora zato povremeno očistite donji deo prozora. U suprotnom voda spolja može ulaziti u štok i nakon određenog vremena prelivati u unutrašnjost prostorije.

Uzroka kondenzacije ima puno, nekada je to sušenje veša u prostoriji, mnogo biljaka, neredovno provetravanje, nedovoljno osušeni zidovi nakon zidarskih radova …Pišite nam o Vašim iskustvima sa kondenzacijom, da li ste i kako rešili problem, a mi smo tu da našim savetima i iskustvom na terenu doprinesemo uspešnim rešenjima. Vaša najbolja rešenja nagradićemo setom za održavanje PVC stolarije.

Tags: kondenzacija,pvc prozori,sunce marinković,pvc stolarija