Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
7. mart 2021.

Kako poboljšati sigurnost doma

Provale u domove od strane lopova se primenom modernih materijala, okova i stakla mogu značajno smanjiti ili osujetiti. Najnovije analize krivičnih dela provala pokazuju da se najveći broj dešava preko prozora i balkonskih vrata. Kod kuća je to 80%, a kod stanova lopovi preko prozora i balkonskih vrata provaljuju u nešto manje od 50% slučajeva.

Provale u domove od strane lopova se primenom modernih materijala, okova i stakla mogu značajno smanjiti ili osujetiti. Najnovije analize krivičnih dela provala pokazuju da se najveći broj dešava preko prozora i balkonskih vrata. Kod kuća je to 80%, a kod stanova lopovi preko prozora i balkonskih vrata provaljuju u nešto manje od 50% slučajeva.

Dobra vest je da u čak 43% pokušaja obijanja prozora, provala nije uspela zbog tehnički odličnih sigurnosnih karakteristika prozora. Stručnjaci za prevenciju kriminala preporučuju prozore sa RC2 (nekadašnji WK2) nivoom sigurnosti koji pored okova podrazumeva i sigurnosno staklo.

Bezbednost dečijih soba

Kako biste poboljšali sigurnost prozora u dečijoj sobi predlažemo pampleks staklo. Sigurnosno pampleks staklo se pravi od dve ploče običnog stakla koje su zajedno zalepljene folijom. Pampleks staklo se prilikom pucanja ne raspada u oštre komade, već ostaje zalijepljeno za foliju. Time se smanjuje mogućnost povrede i ostakljena površina ostaje zatvorena, pa je veoma pogodno za dečije sobe.

Za potpunu bezbednost možete koristiti i sigurnosne ručice sa bravicom i ključem koje onemogućavaju otvaranje prozora i eventualno ispadanje. Ovo je posebno važno na višespratnicama i stanovima gde su prozori lako dostupni.

Čak 81% provala preko prozora i balkonskih vrata događa se tako što provalnik razvaljuje prozor šipkom na mestu spoja između štoka i krila, kod ručice. Zato je od velike važnosti da okov prozora bude sigurnosni, odnosno da ima minimum osam tačaka bravljenja kako bi krilo bilo što pripijenije štoku, ali i da sam okov bude od kvalitetnog čelika odnosno da prihvatnici jako drže krilo i da prlikom razvaljivanja čelični delovi ne pucaju. Značajan faktor je i kvalitet prozora. Ukoliko je prozor od kvalitetnog PVC materijala, on mora bude čvrst, zidovi komora ne smeju se savijati pod pritiskom. To znači da profil mora da bude od kvalitetnog PVC materijala, što potvrđuju sertifikati proizvođača, pa se kupcima preporučuje da traže prodavcu/proizvođaču sertifikate.

Važno je i da staklo bude sa sigrnosnom karakteristikom, odnosno pampleks ili kaljeno. Kod ovih stakala potrebno je primeniti silu da bi se razbila, kao i vreme, jer je potrebno da provalnik više puta udari staklo kako bi se razbilo, s tim da ono i razbijeno ostaje u jednom komadu. To proizvodi i buku, što uz navedene razloge najčešće odvraća lopove od njihove namere.

Kvalitetni elementi prozora imaju ateste za stepen sigurnosti koji se označava sa RC i koji su podeljeni u klase:

-KLASA RC(WK)1 predstavlja najniži stepen sigurnosti. Odnosi se na prozore čiji se okov bravi u pet tačaka i otporan je samo na telesnu težinu. Preporučuje se za otvore na prvom i drugom spratu gde je teško upotrebiti fizičku silu za provalu.

-KLASA RC(WK)2 podrazumeva mehanizam sabravljenjen u osam tačaka, sigurnosnu ručicu i sigurnosno staklo. Prozori sa ovim stepenom sigurnosti adekvatni su za prizemlje i podrumske prostorije, i najčešće se ugrađuju u privatne kuće. Prozor može biti sa WK2 sistemom okova i bez sigurnosnog stakla ukoliko se ne očekuje razbijanje stakla kao način provale.

-KLASA RC(WK)3 ima sve elemente kao i WK2, plus dodatne prihvatnike i otpornije staklo. Obuhvata i zaštitu od alata za obijanje kao što su poluge i podizne štangle. Vreme protivprovalnog otpora ovde je duže od 5 minuta, pa je iz tog razloga ova klasa odličan izbor za objekte sa povišenim stepenom rizika od provala kakve su osamljene kuće za odmor, objekti od vrednosti ili izolovani objekti na zaklonjenim mestima.

-KLASE RC(WK) 4, WK5 i WK6 odolevaju dodatnom setu alata koji čine čekić, bušilica i razne brusne mašine, a njihovo vreme protivprovalne zaštite duže je od 10 minuta.

Izvor: Studija policije nemačkog grada Kelna iz 2011. godine i magazin Prozori i vrata