Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
7. maj 2023.

Trespa ili HPL ploče

Za fasade stambenih i poslovnih zgrada se pored alubonda sve češće koristi trespa ili HPL ploče. Trespa je u stvari naziv jedne od najpoznatijih kompanija sa sedištem u Holandiji koja proizvodi HPL ploče pa se ovaj naziv ustalio u upotrebi i za sam proizvod. HPL ploče ili high-pressure laminate su posebno izdržljivi sendvič paneli koji se proizvode u presama za laminat pod velikim pritiskom i visokim temperaturama. Dvostruko očvršćene akrilne poliuretanske smole panela obezbeđuju efikasnu zaštitu od vremenskih prilika i dugotrajnu upotrebu.

HPL ploče su materijali sa bezbroj varijanti dizajna i raznovrsnim mogućnostima obrade. Struktura površine laminiranih ploča može se dizajnirati na mnogo različitih načina što omogućava puno različitih tesktura kao što su drvo, kamen, beton… HPL ploče su pored dizajnerskih varijanti omiljeni materijal arhitekata i zato što imaju visok nivo protivprožarne zašite i mehaničke otpornosti, a veoma su otporne i na UV zračenja. Njihova površina je otporna na udarce, grebanje, dejstvo hemikalija pa je održavanje veoma jednostavno (na primer prilikom uklanjanja grafita, prljavštine ili drugih površinskih nečistoća).

HPL ploče se koriste kao materijal za oblaganje fasada uz pomoć noseće podkonstrukcije, a uz adekvatnu termoizolaciju čine sistem ventilisane fasade.

Ventilisane fasade su odlično rešenje za zgrade jer prostor između zida objekta i fasadnih panela omogućava nesmetan protok vazduha. To je veoma značajno jer daje konstantan protok vaduha što sprečava pojavu vlage i buđi.  

PS. Na fotografiji je stambeno-poslovni objekat u Kragujevcu invesitora „Prodanović“ na koji smo posatavili ventilisanu fasadu sa trespom.