SUBVENCIJE ZA STOLARIJU

Uskoro počinju konkursi za subvencije za zamenu stolarije uz koje možete dobiti do 60% novca za zamenu prozora. Ukoliko želite da se prijavite na konkurs kontaktirajte nas kako bismo dogovorili termin za uzimanje mera za stolariju, koje će nam biti potrebne za izradu predračuna.  Da podsetimo uz ostalu dokumentaciju podnosite predračun sa količinom i cenom za opremu sa ugradnjom, koji dobijate od jednog od izvođača radova sa liste koju opština objavi, a kog sami birate. Subvencija obuhvata pored zamene spoljnih prozora i vrata i druge elemenate (okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i dr.), kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora (sa obradom oko prozora/vrata gips-karton pločama, gletovanje, obrada ivica i krečenje oko prozora/vrata sa unutrašnje strane zida).

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da ispunjavate dva osnovna uslova:

– Prvi jeste da budete vlasnik stana ili kuće za koju podnosite prijavu i da vam je prijavljeno mesto prebivališta upravo na toj adresi. To znači da ne možete dobiti subvencije za kuću koja je u vašem vlasništvu a u kojoj ne živite (vikendica ili stan koji izdajete…).

– Drugi uslov je da posedujete neki od dokaza za stambeni objekat za koji podnosite prijavu- prepis lista nepokretnosti, upotrebnu dozvolu, ukoliko objekat nije zaveden u katastru. U istom slučaju možete priložiti, umesto upotrebne dozvole, rešenje o ozakonjenju.

Za razliku od prethodnih godina kada je konkurs bio otvoren tri nedelje, Ministarstvo rudarstva i energetike uvelo novine, i konkurs će biti otvoren tokom cele godine. 

Ukoliko se prijavite za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariće subvencije do 55 odsto. Od ove godine po prvi put će moći da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne. Tako na primer ako uz stolariju ugradite solarni paneli ili kolektore, subvencije će iznositi do 65 odsto. Po najavama nadležnih, procedura za prijavljivanje građana biće jednostavna, i neće biti promenjena u odnosu na prošlu godinu.

Svaka opština raspisuje javni poziv, određuje pravila bodovanja i dokumentaciju, tako da ne možemo ovde da vam ukratko pojasnimo proces, ali je dovoljno da pratite web sajt i obaveštenja vaše opštine u vezi sa konkursom.

Saznajte više i u razgovoru sa našim savetnicima za prodaju u Kragujevcu, Beogradu, Aranđelovcu, Jagodini, Požarevcu 🎇.

Sara na praksi u SUNCU

U okviru saradnje sa lokalnom kancelarijom međunarodne studentske organizacije AIESEC u Srbiji još jednom smo organizovali studentsku praksu u SUNCU. Studentinja iz Italije Sara Caon je boravila u našoj kompaniji od jula do kraja avgusta i za to vreme radila u sektorima prodaje i marketinga. Sara je diplomirala psihologiju na univerzitetu u Padovi (Italija), a zatim se odlučila za master iz oblasti komunikacije, marketinga i advertajzinga na Univerzitetu u Lisabonu (Portugalija). Sara je unela svežu energiju i puno ideja u SUNCE, a njeno interesovanje za brendove i strateški marketing bila je tema o kojoj smo rado sa njom razgovarali.

Koja je važnost brenda na današnjem visoko konkurentnom tržištu? Šta je to što proizvod čini brendom i kako kupci mogu imati koristi od brenda?

Na sadašnjem tržištu brendovi su ključni jer daju jedinstven identitet proizvodu i pojačavaju emotivne veze izmešu kupca i kompanije. Proizvod postaje brend ne samo zato što ima logo i dobar dizajn, već zato što kreira za kupca celokupno iskustvo oko proizvoda i povezanih usluga, počev od vizuelnog identiteta do procesa kupovine. Brendiranje donosi korist i kompanijama i kupcima. U stvari, kupci od brendova dobijaju garanciju kvaliteta, jednostavniji izbor, emocionalnu povezanost i osećaj statusa, što čini da njihove odluke o kupovini budu informisane i svrsishodne.

Kakvo je tvoje mišljenje o brendu SUNCE i njegovim potencijalima na EU tržištu, na primer u Italiji?

Ako imamo u vidu rast industrije stolarije u Italiji, SUNCE kao brend treba da se fokusira na održivim materijalima, energetskoj efikasnosti i bezbednosnim karakteristikama prozora. Uz prema PVCu i modernom minimalističkom dizajnu, SUNCE može dobiti svoje mesto na tržištu sa dugotrajnim ekološki odgovornim proiizvodima.

Uskoro se završava tvoja praksa u SUNCU, koje utiske i iskustva nosiš iz Kragujevca i Srbije?

Dolazak u Srbiju na praksu u kompaniju SUNCE Marinković je duboko uticalo na mene, kako sa lične tako i sa profesionalne tačke gledišta. Tokom ovih meseci kao praktikantkinja u SUNCU ne samo da sam imala priliku da produbim svoje znanje u različitim marketinškim oblastima, već sam uspela i da izgradim veze sa neverovatnim ljudima koji su obogatili svaki moj dan ovde u Srbiji. Iz svog boravka ovde sigurno ću poneti nekoliko srećnih uspomena, nova bliska prijateljstva i još jaču ljubav prema marketingu.

Bilo nam je zadovoljstvo da u kompaniji SUNCE ugostimo Saru, koja se nakon studija psihologije specijalizira za rad u oblasti brendiranja i strateškog marketinga. Stručne prakse sa domaćim i inostranim studentima u SUNCU organizujemo često sa željom da omogućimo mladim studentima da ostvare praksu koja im je neophodna kako bi počeli svoj profesionalni razvoj i došli do prvog posla. Studentske prakse organizujemo tokom cele godine u skladu i u zavisnosti od obaveza zaposlenih koji su mentori studentima. Ukoliko ste zainteresovani za praksu možete se prijaviti OVDE.

POPUST povodom godišnjice SUNCA

Svaki avgust je poseban u SUNCU i podseća nas na početke davne 1929. godine. Sećamo se osnivača majstora Aleksandra Ace i njegove desne ruke Ruže Marinković, svih onih koji su bili deo naše uspešne priče koja traje već 94 godine.

Tim povodom cele nedelje počev od ponedeljka 21. do subote 26.avgusta 2023. godine odobravamo svim kupcima popust od 9,4% na kupovinu stolarije u SUNCU. Ukoliko ste planirali zamenu prozora i vrata pozivamo vas da iskoristite ovu pogodnost i kupite stolariju uz popust.

Još nekoliko godina nas deli od velikog jubileja – čitavog veka od osnivanja male bravarske radionice koja je prerasla u preduzeće sa preko 100 zaposlenih i projektima u celom svetu. Godine se nižu, naše vrednosti ostaju u temeljima priče koja se nastavlja i hrabro ide u susret izazovima novog vremena… 🎇.

Ukoliko do sada niste čuli zanimljivu priču o SUNCU koju rado ovde delimo – istoriji dugoj 94 godine i proizvodima – potražite je na stranicama našeg web sajta suncemarinkovic.com/o-nama/

Omaž istorijatu naše kompanije nalazi se u centralnom delu novog objekta kompanije SUNCE. Možete ga pogledati prilikom posete našem salonu u Kragujevcu. Tu su originali dokumenata iz vremena osnivanja firme, alati, oruđe i fotografije iz daleke 1929. godine.

Možete pogledati i simbol Sunca iskovan u radionici Aleksandra Marinkovića koji je krasio i kameni most u Kragujevcu pre gotovo 100 godina, kao i orao remek delo ruku majstora Ace za koje i dan danas malo ko može na prvi pogled da poveruje da je iskovan od metala 🎇

Pivot vrata

Jedan od naših omiljenih noviteta u SUNCU ove sezone su pivot vrata. Pivot vrata se otvaraju na nešto drugačiji način u odnosu na standardna vrata. Kod njih se šarke nalaze na vrhu i dnu krila i štoka, umesto sa strane kao što smo navikli. Jedna od glavnih prednosti pivot vrata je veličina. Naime, pivot vrata se uglavnom izrađuju u većim dimenzijama što ih čini težim, ali to za ovaj model vrata nije problem, jer za razliku od standardnih vrata šarke ne nose krilo, odnosno ne trpe pritisak težine celog krila. Na pivot vratima one jednostavno omogućavaju otvaranje krila, odnosno okretanje krila oko ose šarki sa gornje i donje strane. Pivot vrata imaju i estetsku dimenziju. Šarke nisu vidljive, štok je diskretan pa se postiže elegantan izgled bez „prepreka“. Mogu se ugraditi i kao ulazna i unutrašnja vrata, a pogodna su za restorane,hotele, kafiće jer u varijanti u enterijeru omogućavaju otvaranje bez korišćenja ruku.

Pivot je inovativan model aluminijumskih vrata sa izuzetnim termičkim karakteristikama. Pivot vrata čine ulaz u dom sigurnim i štite ga od gubitka toplote. Posebno su namenjena za niskoenergetske objekte i otvore velikih površina. 
Karakteristike ovog sistema su:
• vrhunska termika
• velika nosivost šarki
• mogućnost velikih širina i visina vrata
• inovativni sistem odvođenja vode iz konstrukcije (nema vidljivih elemenata za maskiranje otvora za odvođenje vode)
• široki izbor boja – paleta RAL (Qualicoat 1518), strukturne boje, boje koje imitiraju drvo Aliplast Wood Colour Effect (Qualideco PL-0001), dvostrane plastifikacije…

Pogledajte uzorak pivot vrata u našem salonu u Kragujevcu, a konsultujte se sa našim savetnicima prodaje oko izbora i kupovine vrata.

Prozori ISKRA na kredit

Imamo sjajnu novost za sve vas koji želite da iskoristite pogodnu kreditnu liniju za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF). Naš prozor Iskra je od sada uključen u ovaj program, odnosno odobren je od strane GEFF-a kao proizvod koji ispunjava kriterijume tehničke prihvatljivosti, tj. standarde energetskih performansi.
PVC prozor Iskra ima pet komora, srednji dihtung, a Uw faktor od 1,15 sa dvostrukim staklom i 0,83 sa trostrukim staklom i fer cena čini prozor Iskra najboljim prozorom na tržištu. Ukoliko tome dodamo širok spektar boja i opciju dodavanja aluminijumske obloge sa spoljašnje strane prozora, mogućnosti kombinovanja Iskre i uklapanja u različite enterijere i eksterijere su neograničene.

Podsetimo za fizička lica moguće je dobiti podsticaj i do 20% prihvatljivih troškova za projekte implementirane u pojedinačnim stanovima ili kućama, dok je za zgrade iznos podsticaja do 35% prihvatljivih troškova za projekte u zgradama sa više stanova. Finansiranje u okviru GEFF programa je dostupno za brojne mere koje doprinose smanjenju potrošnje energije i emisije CO2 u stambenom sektoru, kao što su nabavka kotlova, toplotnih pumpi, solarnih grejača vode, fotonaponskih sistema, postavljanje izolacije… Kada se radi o zameni prozora kriterijumi su sledeći:

Energetski efikasni prozori, vrata i zastakljene površine: prenos toplote (U-vrednost)

Prozori: ≤1,3 W/m2K

  • Vrata: ≤1,3 W/m2K
  • Zastakljene površine: ≤1,2 W/m2K

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraceno GEFF) je program Everopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama.
Banke preko kojih se može realizovati kreditna linija za zeleno finansiranje su Erste banka, Banca Intesa, ProCredit Bank i 3Bank.
Detaljnije informacije možete pogledati na stranici http://technology-rs.ebrdgeff.com/srb_srp/

Letnji odmor

Vreme je da i mi odmorimo… Na kolektivnom godišnjem odmoru smo od 03. do 16. jula, a prvi radni dan nakon odmora biće ponedeljak 17. jul 2023. godine. Organizovali smo se tako da saloni u Kragujevcu, Jagodini i Beogradu budu sve vreme otvoreni za posete. U pomenutom periodu dežuraće i naša servisna služba za hitne intervencije koju ćete moći da kontaktirate na broj 034/617-0111.

Saloni u Aranđelovcu i Požarevcu, kao i proizvodnja odmaraće i skupljati energiju za nove radne pobede.

Dimenzije otvora prozora sa roletnom

Ovako izgleda stolarija montirana na kući u izgradnji našeg kupca iz Starčeva kod Pančeva🌞. Ukoliko obratite pažnju na otvor sa prozorima primetićete da se na montiranim prozorima u crnoj boji (sjajni PVC prozor Salvador sa alu oblogom) nalaze bele kutije u kojima je smeštena roletna. Vidimo na fotografiji kako je u otvor objekta iznad prozora smeštena i kutija za roletne, što znači da je ceo otvor za prozor umanjen za visinu kutije. Ponekad se dogodi da kupci previde ovu činjenicu, pa ukoliko vi planirate montažu prozora sa roletnama imajte na umu da sa kutijom za roletne prozor mora biti manji. Druga opcija je proširivanje samog otvora. Slično je i kod zamene stare stolarije. Ukoliko su stari prozori mali ili ukoliko želite više svetlosti u prostoriji i planirate veće prozore, imajte u vidu da će verovatno biti neophodno da povećate otvor ili da se opredelite za neki drugi vid zaštite od sunčevih zraka. Važno je napomenuti da se bele kutije pokrivaju slojevima spoljašnje termo izolacije kuće i ne vide se nakon završetka radova. Roletna je svakako najbolji izbor za zaštitu prozora i zamračivanje, ali naši inženjeri će vam svakako preporučiti da se opredelite za veći prozor bez roletne jer je dnevna svetlost zdravija i važnija.

Na fotografiji nove kuće našeg kupca iz Starčeva dimenzije prozora su idealno isplanirane. Dvokrilni prozori standardnih dimenzija obezbediće sasvim dovoljno svetlosti u prostorijama, kao i dvokrilna balkonska vrata na spratu. PVC prozor Salvador je odličan izbor za kuću jer ima fantastične termoizolacione karakteristike, a aluminijumska obloga u crnoj boji sa spoljašnje strane dodatno štiti prozor. I ulazna aluminijumska vrata (model S68 Požarevac) sa pomoćnim krilom u staklu i ukrasnim detaljem u staklu omogućava sasvim dovoljan prodor svetlosti i privatnosti s obzirom da se radi o peskarenom staklu.

Sjajni uslovi plaćanja

uslovi-placanja

Ukoliko planirate zamenu stare stolarije u SUNCU imajte na umu da vam je na raspolaganju nekoliko načina odloženog plaćanja:

Gotovinsko plaćanje

Gotovinski: avansno 70% i 30% na ugradnji; 

Plaćanje karticama

U SUNCU možete platiti i svim vrstama platnih i kreditnih kartica VISA, VISA ELECTRON, MASTER CARD, MAESTRO CARD i DINA CARD.

Odloženo plaćanje

  • Čekovima do 6 meseci bez kamate;   
  • Kreditnim karticama banke Intesa do 9 meseci bez kamate;    
  • Kreditnim karticama banke Poštanska štedionica na 6 meseci bez kamate;
  • Kupovina na rate na 3, 6 ili 12 meseci bez kamate preko kreditnih kartica UNICREDIT banke

Novu SUNCE stolariju možete kupiti svim vrstama platnih kartica, a možete iskoristiti i odlične uslove kreditiranja preko Halkbank banke i GEFF kreditnu liniju za energetsku efikasnost. Pogledajte sve uslove plaćanja klikom na link https://suncemarinkovic.com/uslovi-placanja/

Za dugogodišnje kupce, prijatelje i saradnike naše kompanije SUNCE odobrava popuste u zavisnosti od vrste stolarije.

Trespa ili HPL ploče

Za fasade stambenih i poslovnih zgrada se pored alubonda sve češće koristi trespa ili HPL ploče. Trespa je u stvari naziv jedne od najpoznatijih kompanija sa sedištem u Holandiji koja proizvodi HPL ploče pa se ovaj naziv ustalio u upotrebi i za sam proizvod. HPL ploče ili high-pressure laminate su posebno izdržljivi sendvič paneli koji se proizvode u presama za laminat pod velikim pritiskom i visokim temperaturama. Dvostruko očvršćene akrilne poliuretanske smole panela obezbeđuju efikasnu zaštitu od vremenskih prilika i dugotrajnu upotrebu.

HPL ploče su materijali sa bezbroj varijanti dizajna i raznovrsnim mogućnostima obrade. Struktura površine laminiranih ploča može se dizajnirati na mnogo različitih načina što omogućava puno različitih tesktura kao što su drvo, kamen, beton… HPL ploče su pored dizajnerskih varijanti omiljeni materijal arhitekata i zato što imaju visok nivo protivprožarne zašite i mehaničke otpornosti, a veoma su otporne i na UV zračenja. Njihova površina je otporna na udarce, grebanje, dejstvo hemikalija pa je održavanje veoma jednostavno (na primer prilikom uklanjanja grafita, prljavštine ili drugih površinskih nečistoća).

HPL ploče se koriste kao materijal za oblaganje fasada uz pomoć noseće podkonstrukcije, a uz adekvatnu termoizolaciju čine sistem ventilisane fasade.

Ventilisane fasade su odlično rešenje za zgrade jer prostor između zida objekta i fasadnih panela omogućava nesmetan protok vazduha. To je veoma značajno jer daje konstantan protok vaduha što sprečava pojavu vlage i buđi.  

PS. Na fotografiji je stambeno-poslovni objekat u Kragujevcu invesitora „Prodanović“ na koji smo posatavili ventilisanu fasadu sa trespom.

Neradni dani tokom Uskrsa

Poštovani kupci i saradnici tokom uskršnjih praznika sedište i predstavništva naše kompanije neće raditi u periodu od petka 14.aprila do ponedeljka 17.aprila. Prvi dan nakon praznika je utorak 18.april. Za hitne intervencije možete kontaktirati servisnu službu na broj telefona 060 330 8774.

Srećni uskršnji praznici.