Skip to content

Prijavite se na "Sunčani list"

Najnovije informacije u Vašem inbox-u!
20. januar 2021.

Evo zašto ne treba sušiti odeću na radijatoru

Dolazi zima, a veš se najbrže suši na radijatoru! Međutim to nije dobra ideja, a evo i zašto…

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta ustanovili su da mnogi domovi imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša i garderobe u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđe. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.

Ukupno 87 posto domova Glazgova, u kojem je studija sprovedena, suši garderobu u kući po hladnom vremenu, od kojih dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To povećava količinu vlage, a kasnije i do problema sa disajnim putevima.

– Ljudi gledaju kako da iskoriste što je više moguće radijatore i ostala grejna tela tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provetravanje u tim hladnim danima – objasnio je Kolin Porteous, vođa studije. Njegov tim je rešenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio.

Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan vazduh i buđ može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije disajnih organa buđom i zagađenim vazduhom uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Izvor: iKragujevac